iSLami Forum - Dini Forum

iSLami Forum - Dini Forum »
ISLAMI KONULAR
» Hicret » MEDINE HAYATI » Hicretin 6. senesi » Ebü Cendel Hadisesi

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28-10-2007   #1 (permalink)
MedineM

Status: Guest
New Eb? Cendel Hadisesi

Eb? Cendel Hadisesi

Antlasma maddelerinin yazilmasi bitmisti. Fakat taraflarca hen?z imzalanmamisti.

Tam o sirada, zincire vurulmus birinin kendini M?sl?manlarin arasina attigi g?r?ld?. Gariptir ki bu, Kureys murahhas heyeti baskani S?heyl bin Amr’in oglu Eb? Cendel idi. Islam serefiyle sereflenmesine, m?srikler, ayaklarini zincire vurmakla karsilik vermis ve onu hapsetmislerdi. Eb? Cendel hapsedildigi yerden bir firsatini bularak ka?mis ve Mekke’nin alt tarafindan kimsenin g?remeyecegi yollardan binbir zorlukla Hz. Res?lullahin huzuruna ?ikagelmisti. O sirada babasi S?heyl hen?z M?sl?manlarin karargahinda bulunuyordu.

Eb? Cendel, bizzat babasinin kendisine reva g?rd?g? dayanilmaz iskence ve eziyetlerden kurtulmak i?in kendisini Hz. Fahr-i Alemin ayaklari dibine atmis, ona iltica etmisti. “Beni kurtar” diyordu.

Ne var ki, az evvel yapilan anlasma buna imkan vermiyordu. Nitekim, oglunun geldigini g?ren S?heyl, onu Peygamberimizden geri istedi:

“Iste! Sulh sartlari geregince bana geri verecegin kisilerden ilki budur” dedi.

Peygamber Efendimiz, “Biz, sulh anlasmasini hen?z imzalamis degiliz” buyurdu.

S?heyl diretti:

“Vallahi” dedi, “ben de sizinle hi? bir madde ?zerinde sulh olmam!”

Res?l-i Kibriya Efendimiz, “Haydi, bu seferlik bunu bana bagisla ve yaziyi imza et” buyurdu.

S?heyl’in bunu kabule asla niyeti yoktu, “Ben, bunu asla anlasma disinda tutamam ve sana birakamam” dedi.

Peygamber Efendimiz tekrar, “Hayir! Bunu benim hatirim i?in yapacaksin” buyurdu. Buna ragmen S?heyl inadindan vazge?medi:

“Ben bunu asla yapamam.”1

Res?l-i Ekrem Efendimiz, iki m?skil durumla karsi karsiya kalmisti. Eb? Cendel’i geri vermek demek, onu bile bile eziyet ve iskence ?emberi i?ine atmak demekti. Vermedigi takdirde, Kureys heyeti anlasmayi feshedecekti. Halbuki o bir?ok sebeplerden dolayi bunu istemiyordu. Ama herseyden ?nce s?z vermis, anlasma yapmisti.

Elinde baska ?aresi kalmayan Peygamber Efendimiz, teess?r i?inde Eb? Cendel’i babasina teslim etmek zorunda kaldi.

Eb? Cendel’in feryadi M?sl?manlarin g?nl?n? dagliyordu:

“Ya Res?lallah! Ey M?sl?manlar! Siz, beni bana eziyet etsinler, iskencelere ugratsinlar diye mi, bunlara teslim ediyorsunuz? Siz benim eziyet ?ekmeme riza mi g?steriyorsunuz?”1

Fakat, ne ?are Eb? Cendel artik babasinin merhametsiz pen?esinde bulunuyordu. Acikli feryadi, imdad dilemesi, M?sl?manlarin g?zlerini yaslarla doldurdu. Ama, Hz. Res?lullah teslim etti diye seslerini ?ikaramiyorlar, yapilan zulm? sinelerine ?ekiyorlardi. Hz. Res?lullah, teslim etmemis olsaydi, Eb? Cendel’in bu feryad ve figanini imkani yok cevapsiz birakmazlardi. Canlari pahasina da olsa onu insafsiz ellerden kurtarirlardi.

Peygamber Efendimiz, babasi tarafindan alinan Eb? Cendel’e s?yle buyurdu:

“Biraz daha sabret! Biraz daha maruz kaldiklarina g?g?s ger! Bunlarin ecrini m?kafatini Allah’tan dile! Muhakkak Allah, senin ve yaninda bulunan kimsesiz M?sl?manlar i?in bir ferahlik, bir ?ikar yol yaratir. Onlara vermis oldugumuz s?ze vefasizlik edemeyiz”2 buyurdu.

Seçenekler
Stil