iSLami Forum - Dini Forum

iSLami Forum - Dini Forum »
ISLAMI KONULAR
» Hicret » MEDINE HAYATI » Hicretin 6. senesi » Ridvan Biati

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28-10-2007   #1 (permalink)
MedineM

Status: Guest
New Ridvan Biati

Ridvan Biati

Res?l-i Kibriya Efendimiz, Hz. Osman’in m?srikler tarafindan sehid edildigi haberini duyunca son derece m?teessir oldu. Kureys’in bu hareketi karsisinda ?zerlerine y?r?mekten baska bir ?are kalmiyordu.

“Madem b?yle, bu kavimle ?arpismadik?a, buradan kesinlikle ayrilmayacagiz”1 buyurdu.

Zaten yapilabilecek baska bir sey de kalmamisti. Sulh tekliflerine yanasmadiklari gibi, el?i sehid etme c?r’etini bile g?sterebiliyorlardi.

Peygamber Efendimiz, “Allah? Teala, bana biat yapilmasini emretti!” diye seslendi.

Hatem?’l-Enbiya Efendimiz, daha sonra Ridvan Agaci olarak adlandirilacak olan Sem?re agaci altinda durdu. M?sl?manlar da teker teker, ?arpismaktan y?z ?evirmeyeceklerine, Allah ve Res?l? yolunda canlarini feda edinceye kadar savasacaklarina dair biat ettiler.2 Biattan bir tek kisi ka?indi: M?nafiklardan Cedd bin Kays.3

Bu biat, Sahabilere yeni bir cesaret, taze bir heyecan verdi. Yerlerinde adeta duramaz bir hale gelmislerdi. Bir an evvel ya Kabe’yi tavaf etmek veya m?sriklerle ?arpismak istiyorlardi.

Cenab-i Hak, bu biatta bulunan M?sl?manlardan razi ve memnun oldugunu Kur’an-i Kerimde s?yle beyan eder:

“And olsun ki, o agacin altinda sana biat eden m?’minlerden Allah razi oldu. Kalblerinde olani bildigi i?in Allah onlarin ?zerine s?k?net ve emniyet indirdi ve onlari yakin bir fetihle m?kafatlandirdi.

“Elde edecekleri pek ?ok ganimetleri de onlara nasip etti. ??nk? Allah’in kudreti herseye galiptir ve hikmeti herseyi kusatir.”1

Bu sebeple biata “Ridvan Biati” adi verildi.

Res?l-i Ekrem Efendimiz de bir hadislerinde, “Aga? altinda ger?ekten biat edenlerden hi? biri Cehenneme girmeyecektir”2 buyurarak bu biatta bulunan M?sl?manlarin faziletini a?ik?a beyan etmislerdir.

Biat haberi Kureys m?srikleri tarafindan duyulunca ?? g?n yanlarinda alikoyduklari Hz. Osman’i serbest biraktilar.

Hz. Osman derhal Hz. Res?lullahin huzuruna ?ikip geldi. B?ylece sehadeti ile ilgili haberlerin asilsiz oldugu anlasildi.

Fakat, biat yapilmis ve tamamlanmisti. Sahabiler Hz. Osman’a, “Herhalde Kabe’yi tavaf etmissindir?” dediler.

Hz. Osman su karsiligi verdi:

“Vallahi! Mekke’de bir yil kalsaydim ve Res?lullah da (a.s.m.) Hudeybiye’de otursaydi, o, Kabe’yi tavaf etmedik?e, ben yine tek basima onu tavaf etmezdim.”3

Seçenekler
Stil