![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) |
|
Status: Guest
|
Kureys el?isi Peygamberimizin huzurunda
Kureysin ileri gelenlerinden biri olan Urve bin Mes’ud B?deyl’in s?zlerini yerinde buldu ve onlara su teklifte bulundu: “Dogrusu, B?deyl size dogruluk ve sulh yolunu g?stermek ?zere gelmistir. Siz, onun tekliflerini kabul ediniz. Benim de gidip onunla konusmama, g?r?smeme izin veriniz” dedi. Kureys m?srikleri bu s?zlerden hoslanmadilar, “Muhammed’e git! Fakat, kendi g?r?s?n? gelip bize haber verme” diyerek Urve’yi azarladilar. Buna ragmen Urve, ?ikip Peygamberimizin yanina geldi. M?sriklerin hazirliklarini, Hudeybiye suyu basinda beklediklerini ve hi?bir kimseyi Mekke’ye sokmamaya kararli olduklarini tekrarladi. Peygamber Efendimiz s?yle buyurdu: “Ey Urve! Allah i?in s?yle. Su kurbanlik develerin kurban edilmelerine, su Beytullahi ziyaret ve tavafa engel olunur mu? “Biz ?arpismak i?in gelmedik. Niyet ettigimiz umremizi ifa etmek ve kurbanlik devererimizi kurban etmek arzusundayiz. “Sen, benim aile halkim olan kavmime sunu haber ver: Harp onlari yiyip bitirmistir. Kendileri, aramizda m?tareke ve savasmaya ara vermek i?in bir m?ddet tayin etsinler. Bir de benimle Beytullah arasindan ?ekilsinler. Biraksinlar umremizi yapalim, kurbanlarimizi keselim. “Aksi takdirde, yemin ederim ki, Allahu Taala su Islam dinini yery?z?nde yayacagi hakkindaki va’dini yerine getirinceye ve benim de basim g?vdemden ayrilincaya kadar, onlarla, ?arpismaktan asla vazge?meyecegim.”1 Urve bin Mes’ud, bir taraftan Peygamberimizle konusuyor, diger taraftan Sahabilerin Res?l-i Ekreme karsi davranis ve hareket tarzlarini g?z ucuyla s?z?yordu. Ashabin Peygamberimize karsi son derece h?rmetkar ve kendisine teslimiyet i?inde hareket edislerine hayran kalmisti. Kureys m?sriklerinin yanina d?n?nce, Efendimizin maksadini bildirdikten sonra, hayranlik duydugu m?sahedelerini anlatmaktan da kendisini alamadi. “Ey kavmim!” dedi. “Ben bir?ok h?k?mdarin huzuruna el?i olarak ?ikmis bir kimseyim. Vallahi, ben bunlardan hi?bir h?k?mdarin adamlarinin onlari, Ashabinin Muhammed’e h?rmet ettikleri, sayip sevdikleri gibi g?rmedim. “Ashabindan herhangi biri ondan izin almadan konusmuyordu. Muhammed onlara bir sey emrettigi zaman yerine getirmek i?in adeta birbirleriyle yarisiyorlardi. “Sahabileri onun yaninda konusurlarken seslerini al?altiyorlardi, kendisine olan h?rmetlerinden dolayi y?z?ne dikkatle bakamiyorlar, g?zlerini yere indiriyorlardi. “Ben ?yle anladim ki, bu kavim hi? bir zaman onu yalniz birakmayacak, onun bir tek kilini bile kimseye teslim etmeyecek, hi? bir kimseyi onun tenine dokundurmayacaktir. Gerisini siz d?s?n?n.1 Sonra da, “O, size bir sulh teklifinde bulunmustur. Gelin bu teklifi kabul edelim” dedi. Urve’nin bu teklifi Kureys ileri gelenleri tarafindan hos karsilanmadi. Hatta kendisini b?yle konustugundan dolayi azarladilar. Bu azardan rahatsiz olan Urve, kendilerini terk edip Taif yolunu tuttu. |
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|