![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) |
|
Status: Guest
|
On musluklu ?esme gibi
Hudeybiye’de M?sl?manlarin yerlestigi saha susuz bir yerdi. Bu y?zden o g?n susuz kalmislardi. Bir ara Peygamber Efendimizin abdest ibriginden abdest almak istedigini g?r?nce kosustular. Res?l-i Ekrem, “Ne oluyor, size?” diye sordu. “Mahvolduk ya Res?lallah!” dediler. “Yanimizda senin ibrigindeki sudan baska ne i?ecek, ne de abdest alacak su var.” Res?l-i Ekrem Efendimiz, elini ibrigin ?zerine koydu, “Aliniz, Bismillah” buyurdu. O anda ?esmelerden su akarcasina, m?barek parmaklarinin arasindan sular fiskirmaya basladi. M?sl?manlar, o sudan doya doya i?tiler, abdest aldilar ve su kirbalarini agzina kadar doldurdular. Res?l-i Kibriya Efendimizin bu mucizesini anlatan Cabir bin Abdullah Hazretlerine sonradan, “Ka? kisi idiniz?” diye sorulunca su cevabi vermisti: “Eger, y?zbin kisi olsaydik, yine kafi gelecekti. Fakat biz, bin bes y?z kadar idik.”1 Res?l-i Ekrem Efendimiz, Ashabiyla Hudeybiye’de bulunurken Huzaa Kabilesi reisi B?deyl ibni Verka, kabilesinden birka? kisi ile ?ikip huzura geldi. Tihame kabilelerinden olan Huzaalilar, Cahiliye Devrinde bir husustan dolayi Peygamberimizin mensub oldugu Beni Hasim ile ittifak etmislerdi. Islamiyetin zuhurundan sonra da bu anlasmaya sadakat g?stererek, Peygamber Efendimize taraftarlik g?stermekten geri durmuyorlardi. M?sl?man olsun, m?srik olsun hepsi Kureys’in hal ve hareketlerine dair Mekke’de olup bitenleri Peygamber Efendimize gizlice haber verirlerdi. Peygamberimizin huzuruna ?ikan B?deyl, “Kureysliler seninle ?arpismaya and i?mislerdir. Beytullahi ziyaret etmene asla m?saade etmeyeceklerdir” dedi. Res?l-i Ekrem Efendimiz gelis maksadini tekrarladi. S?yle buyurdu: “Biz, buraya herhangi bir kimse ile ?arpismak i?in gelmedik. Maksadimiz, umre yapmak, Beytullah’i tavaf ve ziyaret etmektir. “Harpler, Kureys’i fazlasiyla yipratmis, g??s?z hale getirmis ve bir ?ok zararlara ugratmistir. Sayet arzu ederlerse, yine kendilerine bir m?tareke m?ddeti tayin edeyim. Bu m?ddet zarfinda, benden taraf emniyet i?inde bulunsunlar. “Kendileri, benimle sair halklar arasina girmesinler. Beni onlarla basbasa biraksinlar. Eger ben, o topluluklara galip gelir ve onlar Islam dinine girerlerse ve eger, Kureys m?srikleri de, o topluluklarin girdikleri dine girmeyi isterlerse girebilirler. “Sayet ben, zannettikleri gibi, diger topluluklara galip gelemezsem, o zaman kendileri de rahata kavusmus ve kuvvet kazanmis olurlar. “Eger, Kureys m?srikleri bunlari kabul etmez ve benimle ?arpismaya kalkisirsa, varligim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, su teblig ettigim din ugrunda basim g?vdemden ayrilincaya kadar onlarla ?arpisacagim! O zaman Allah’da, bana yardim edecegi hakkindaki vadini muhakkak yerine getirecektir.”1 B?deyl, “Ben, senin s?ylediklerini Kureyslilere ulastiririm” diyerek Peygamberimizin yanindan ayrildi. B?deyl, adamlariyla Mekke’ye d?n?p durumu Kureyslilere bildirmek istediyse de onlar ?nce, “Bizim, ondan gelecek bir habere ihtiyacimiz yoktur! Onun bilmesini istedigimiz tek sey vardir: Bizden tek kisi sag kalincaya kadar o Mekke’ye giremeyecektir!” dediler. Sonra b?y?kleri olan Urve bin Mes’ud araya girdi, “Siz ne diye B?deyl ve arkadaslarini dinlemek istemiyorsunuz? Dinleyiniz! S?yleyecegi sey hosunuza giderse kabul edersiniz, hosunuza gitmezse reddedersiniz!” dedi. Bunun ?zerine B?deyl’i dinlediler. B?deyl, Peygamber Efendimizin gelis maksadini ve yaptigi m?tareke teklifini anlatti.2 |
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|