![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) |
|
Status: Guest
|
Peygamberimizin yol g?zergahini degistirmesi
Res?l-i Ekrem Efendimizin m?barek niyetleri sadece Kabe-i Muazzamayi ziyaret etmekti. Bunun i?in herhangi bir ?atismanin ?ikmasini istemiyordu. Bu sebepledir ki, Halid bin Velid kumandasinda bir Kureys s?vari birliginin Gamim mevkiine gelmis oldugunu duyunca, Ashabina, “Halid bin Velid bir takim s?vari ile birlikte g?zc? olarak Gamim mevkiinde bulunuyor! Bu bakimdan siz, yolun sag tarafini tutup gidiniz” buyurdu ve yol g?zergahini degistirerek, M?sl?manlari bir baska yoldan g?t?rd?. Halid bin Velid, Islam ordusunu uzaktan g?r?nce, derhal d?n?p Kureyslilere durumu haber verdi. Bu sartlar ?er?evesinde Res?l-i Ekrem bir durum degerlendirmesi yapmak istedi. Sahabileri toplayarak g?r?slerini sordu. Onlar fikirlerini s?yle ifade ettiler: “Allah ve Res?l? daha iyi bilir. Biz, ancak umre niyetiyle buraya gelmis bulunuyoruz. Kimseyle ?arpismaya gelmedik. Ama bu niyetimizin ger?eklesmesine mani olmak isteyen ?ikarsa, elbette onlarla ?arpisiriz.” Sahabilerin bu kararliligindan Peygamber Efendimiz son derece memnun oldu. “Haydi ?yle ise, Allah’in ismi ile y?r?y?n?z,” buyurdu. Sadece Kabe’yi ziyaret etmek gibi masum ve kudsi bir maksatla yola ?ikmis M?sl?manlar tekbir ve telbiyelerle Mekke’ye, Kabe-i Muazzamaya dogru adim adim yol aliyorlardi. Fahr-i Alem Efendimiz (a.s.m.), Kasva adindaki devesinin ?zerindeydi. Kasva, Mekke haremi sinirina girince ??kmek istedi. Sahabiler buna mani olmaya ?alistilar. Fakat sonunda Kasva galip geldi ve bir adim ileri atmadan Allah’in hikmetiyle yere ??kt?. Kaldirmaya ugrastilar. Fakat bir t?rl? muvaffak olamadilar. Bunun ?zerine Peygamber Efendimiz s?yle buyurdu: “Onun b?yle bir ??kme adeti yoktur. Fakat, bir zamanlar, filin Mekkeye girmesine mani olan, simdi de Kasva’ya mani oluyor. “Hayatim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki Kureys, Allah’in Harem dahilinde yapilmasini haram kildigi seylere h?rmeti kastederek benden ne kadar ?ok istekte bulunursa bulunsun, ben onu muhakkak onlara verecegim.”1 Ger?ekten Kasva ??kmemis olsaydi. M?sl?manlar dogruca Kureys m?sriklerinin ?zerine varacaklardi. Bu hal ise bir ?arpismayi ka?inilmaz duruma getirebilirdi. Halbuki, M?sl?manlar beraberinde sadece kili? getirmislerdi. Sair harp silahlarindan tamamiyla mahrum bulunuyorlardi. Sayilari da azdi. Buna karsilik Kureysliler daha tedbirli ve etraftaki kabileleri de yanlarina aldiklarindan sayica daha fazla idiler. B?t?n bunlara ragmen, elbette M?sl?manlar ?arpismaktan geri durmayacaklardi. Tek bir kalb halinde ?arpan bu bir avu? M?sl?man, azligi ve te?hizatsizligina ragmen cesareti ve kahramanligiyla ve Allah’in da yardimiyla muzaffer de olabilirlerdi. Fakat bu durum, Harem-i Serife karsi bir h?rmetsizlik manasini tasiyacakti. Peygamberimiz ve M?sl?manlar ise, b?yle bir seyi asla arzu etmezlerdi. Ayrica Mekke’de imanlarini gizlemekte devam eden, M?sl?manlarin tanimadiklari kadin erkek bir ?ok kimse vardi. ?arpisma meydana geldigi takdirde bunlar da arada telef olabilirlerdi. Kaldi ki, hen?z iman etmemis olan Kureys ileri gelenlerinden bir ?ok zat, yakin bir gelecekte imana gelip de Islam dinine b?y?k hizmet etmeleri ve nice hayirli evlad yetistirmeleri mukadderdi. Iste, Kasva’nin adeti olmadigi halde, Allah tarafindan bir ilhamla ??k?vermesi bu gibi hikmet ve inceliklere bir isaretti. Sahabilerin b?t?n gayretlerine ragmen y?r?mek i?in yerinden kimildamayan Kasva, Peygamber Efendimizin sevkiyle kalkip y?r?y?verdi. Fakat, Kureyslilere dogru gitmeyip, baska tarafa saparak Hudeybiye denilen mevkiin nihayetindeki suyu ?ekilmis bir kuyunun basina indi. Bunun ?zerine Peygamber Efendimiz, M?sl?manlarin da gelip oraya konmasini emir buyurdu.1 |
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|