iSLami Forum - Dini Forum

iSLami Forum - Dini Forum »
ISLAMI KONULAR
» Hicret » MEDINE HAYATI » Hicretin 6. senesi » Medine’den Hareket

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28-10-2007   #1 (permalink)
MedineM

Status: Guest
New Medine’den Hareket

Medine’den hareket

Peygamber Efendimiz, yerine Medine’de Abdullah bin ?mmi Mektum’u birakti. Yemen isi giydigi iki elbisesi ile Pazartesi g?n? yola ?ikti. Kendisiyle birlikte hazirlanan M?sl?manlarin sayisi 1400 idi Kafilede 4 de kadin vardi. Bunlardan biri Efendimizin muhterem hanimlari ?mm? Seleme (r.a.) idi. M?sl?manlardan sadece 200’? atli idi. Yanlarinda yolcu silahi olan kili?tan baska bir silah da bulunmuyordu. Onlar da kinlarinda idi. Umre kafilesiyle birlikte ayrica kurbanlik 70 de deve vardi.1

Res?l-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.) Ashabiyla Z?’l-Huleyfe mevkiine gelmisti.

Bu sirada Hz. ?mer huzura ?ikip, “Ya Res?lallah! Seninle harp halinde bulunan bir kavmin ?zerine silahsiz ve atsiz mi gireceksin? Gerektiginde, onlarla ?arpismak i?in yaniniza silahlarimizi almayalim mi?” diyerek endisesini dile getirdi.

Res?l-i Ekrem Efendimiz, “Ben, umreye niyetlenmistim. Silah tasimak istemem” diyerek, m?barek niyetlerinin muharebe olmayip, m?cerred umre, yani Kabe-i Muazzamayi ziyaretten ibaret oldugunu ifade buyurdu.

Ayni endiseyi bu sefer Ensarin ileri gelenlerinden Sa’d bin Ubade Hazretleri izhar etti.

“Ya Res?lallah” dedi, “keske yanimizda silah tasisaydik. Onlarin s?pheli bir hareketini g?rd?g?m?z takdirde ?zerlerine y?r?rd?k.”

Peygamber Efendimizin bu Sahabiye de cevabi ayni oldu:

“Ben, silah tasimam. Ben, sadece umreye niyetlenerek yola ?iktim.2

Z?’l-Huleyfe, Medinelilerin mikati, yani ihrama girme yeridir. Peygamber Efendimiz de burada ?gle namazini kildiktan sonra ihrama girdi. Yetmis kadar olan kurbanlik develere de isaret vurdurdu. M?sl?manlarin bir kismi da burada ihrama girdi.

Peygamber Efendimiz, ?gle namazini kildiktan sonra, kibleye d?nd? ve, “Lebbeyk! Allah?mme Lebbeyk! Lebbeyke la serike leke lebbeyk! Innel hamde ven’nimete leke ve’l-m?lke la serike leke” diyerek telbiye getirdi.

Bu ulvi sada, her tarafi nurani bir havaya b?r?nd?rd?. Sahabilerin heyecanlari zirvedeydi.

Hen?z Z?’l-Huleyfe’den ayrilmamislarken, Res?l-i Ekrem Efendimiz m?sriklerin durumunu ?grenmek ve kendi gelis gayesini de bildirmek ?zere B?sr bin S?fyan’i Mekke’ye g?zc? olarak g?nderdi. B?sr daha ?nce, Medine’ye Peygamber Efendimizi ziyarete gelmisti. Efendimizin arzusu ?zerine kendisiyle birlikte Mekke’ye d?n?yordu.

Seçenekler
Stil